Hoe een reis naar Guatemala me genezing bracht door contact te maken met mijn inheemse wortels

  • Whatsapp
Hoe een reis naar Guatemala me genezing bracht door contact te maken met mijn inheemse wortels

Read More

Ik was aan het luieren in mijn appartement toen mijn moeder belde. Ik had net ontslag genomen van mijn baan, dus ik dacht dat ze aan het inchecken was. Ook al had ik een van de ergste dingen gedaan die een dochter van immigranten kon doen – een goede baan opzeggen, laat staan ​​een droombaan van meer dan 100.000 dollar – ik had haar nog steeds volledige ondersteuning. Maar ik had het fout. In plaats daarvan voelden de komende uren als een waas. Ik bevond me plotseling in een vliegtuig dat voor het eerst in 25 jaar terugkeerde naar Guatemala, met mijn gedachten op hol geslagen en een diepbedroefde mami – mijn abuelita was onverwachts overleden.

Abuelita Julia was een guerrera en de matriarch van de familie van mijn moeder, verspreid over vijf generaties. Op 19-jarige leeftijd verliet Mami haar huis, niet per se op zoek naar welvaart, maar met de hoop om gewoon te leven. Verhuizen naar de VS was haar sueño dorado. Zoals veel immigrantenfamilies hebben we het contact met Abuelita nooit verloren, en op de een of andere manier slaagde Mami erin al haar kinderen een immense Guatemalteekse trots bij te brengen. Dit was geen gemakkelijke opgave in een land dat voortdurend immigranten dwingt om te assimileren – vooral degenen die banden hebben met een rijke inheemse cultuur. Het is een cultuur die mijn hele leven aanwezig was, van het jagen op de beste chuchito’s in LA tot het begrijpen van wellness die geworteld is in Maya-tradities. Abuelita bezat onbreekbare intergenerationele kracht; zij was ontegensprekelijk onze culturele poortwachter van onze chapina.

Zodra we landden, rouwden we twee nachten de klok rond om Abuelita – veel gebeden, eten, bloemen en gemeenschap. Op de dag van haar begrafenis droegen we haar kist door de straten van El Gallito terwijl livemuziek luid werd gespeeld door het huilen en jammeren van mijn tias. Alles werd intenser naarmate we dichter bij de begraafplaats kwamen. Een familielid viel flauw door hitte-uitputting, en een ander was zo overmand door emoties dat ze helemaal moesten vertrekken. Al die tijd ontmoette ik tientallen neven en familievrienden. Iedereen wilde Mami’s dochter uit de VS begroeten.

Overweldigd maar dankbaar om Guatemalteekse lucht in te ademen en samen met mijn dierbare mami en familie op Guatemalteekse bodem te lopen, bleven we Abuelita eren. “Nena, la sangre lama,” heeft Tia Blanca altijd gezegd (het bloed roept), en ze heeft gelijk; Ik was thuis. De natuurlijke schoonheid van het land en het weelderige landschap dragen allemaal bij aan de glorie van Guatemala. Maar waar de echte magie ligt, is in de mensen – inheemse mensen zoals mijn familie, die de bloeiende Maya-tradities van dag tot dag voeden. In mijn tijd daar at ik pepián en caldo de gallina in mijn Tia Flori’s comedor bij de plaatselijke mercado, luisterde naar familieanekdotes – verhalen die me altijd bijblijven – genoot van traditionele marimba en vertrouwde op de magie van mijn Tia Ingrid’s té de de pericó wanneer ik het nodig had. Maar wat echt een krachtige ervaring was, was dat ik door dezelfde straten liep waar mijn mooie moeder opgroeide. Haar opwinding, vreugde en pijn voelen was iets waar ik me nooit op had kunnen voorbereiden.

tmp_jP46vu_496a4318c9887da6_fam_try_1.jpg

Natuurlijk zouden de komende weken mijn leven veranderen als ik mezelf onderdompel in de cultuur van mijn voorouders en mezelf openstelde voor genezing. Opgroeien als een Guatemalteekse Amerikaan in LA had zijn uitdagingen. Als ik me op wat voor manier dan ook als chapina identificeerde, bestempelde ik me vaak als ‘anders’ en gaf mensen een reden om mijn Mexicaanse afkomst van mijn vaders kant in twijfel te trekken. De realiteit is dat Amerikaanse Latinxen multicultureel en ambicultureel zijn, maar door het gebrek aan vertegenwoordiging in vrijwel alle aspecten van het Amerikaanse leven in de VS, weten sommige mensen het niet eens Midden-Amerikanen bestaan.

In de media wordt Guatemala vaak geminimaliseerd tot een eenvoudig immigratiegesprek. In Hollywood zijn onze verhalen stereotiep en ontmenselijkt – met uitzicht op de schoonheid in de complexiteit van ons heden en onze geschiedenis.

In de media wordt Guatemala vaak geminimaliseerd tot een eenvoudig immigratiegesprek. In Hollywood zijn onze verhalen stereotiep en ontmenselijkt – met uitzicht op de schoonheid in de complexiteit van ons heden en onze geschiedenis. Er is veel racisme jegens inheemse culturen (zelfs binnen de Latinx-gemeenschap), maar er zijn ook changemakers, mensen zoals ik die een passie hebben voor het versterken van authentieke en positieve verhalen en wiens werk een dialoog mogelijk maakt die tot actie en gesprek leidt.

Aan de andere kant is de interesse om naar Guatemala te reizen enorm gestegen. Hoewel het me gelukkig maakt om mijn moederland gevierd te zien worden, vraag ik me af wie er echt profiteert van deze economische groei? We weten allemaal wie. Dus als je merkt dat je Guatemala bezoekt en verliefd wordt op de cultuur, kun je iets terugdoen door te doneren aan lokale organisaties zoals de MAIA Impact Schoolde eerste school in Midden-Amerika geleid door inheemse vrouwen voor inheemse meisjes die een holistische opleiding biedt.

Mercado Municipal de Ciudad Quetzal

tmp_jNBTcs_6f583230e5677e5d_colorful_mami_and_me_.jpg

De timing van de dood van mijn grootmoeder was griezelig. Ik droeg zoveel stress van mijn leven thuis, maar ergens tussen verdriet en opwinding, verankerde de realiteit me in mijn inheemse wortels. Het opende de deur om echt te begrijpen wie mijn moeder is. Ik ben me altijd bewust geweest van de offers die Mami voor mij heeft gebracht om mijn dromen vrij na te jagen, maar wat ik ongetwijfeld heb geleerd, is dat mijn moeder een bemiddelaar was voor verandering voor haar gezin aqui y alla.

Het was niet gemakkelijk om deze ervaring te delen: eerste generatie zijn is ingewikkeld. Maar ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid en ik kies ervoor om met trots mijn culturele erfgoed te vieren, mijn abuelita te eren en mij allemaal te omarmen.

Afbeeldingsbron: Maritza Medina Melgar

Related posts

Geef een antwoord