Chella Man over het creëren van ruimte voor zichzelf

  • Whatsapp
Chella Man over het creëren van ruimte voor zichzelf

Acteur, model, artiest, auteur en LGBTQIA+ activist CHELLA MAN vertelt GENNADY ORESHKIN over het gebruik van kunst om te helen en ruimte voor zichzelf te creëren, zowel letterlijk als figuurlijk

Read More

“Als ik in een ander tijdperk was geboren, zou mijn verhaal anders zijn. De wereld zou niet klaar zijn om te begrijpen met een open hart en geest. Tot op de dag van vandaag kiezen velen er nog steeds voor om dat niet te doen. Maar of ze kiezen voor onwetendheid of empathie is aan hen. Mijn verhaal zal hier nog steeds zijn; het zal nooit worden gewist.”

Mijn eerste “ontmoeting” met de Aziatisch-Amerikaanse acteur, model, artiest en LGBTQIA+-activist Chella Man was in 2018, toen ik zijn “Becoming Him” ​​TED x Ranney School talk op YouTube bekeek. De toen 19-jarige toonde meer empathie en onderscheidingsvermogen dan al mijn tijdgenoten van in de twintig. Man sprak over het accepteren van zijn identiteit als genderqueer transman van kleur. Toen schreef hij vorig jaar: continuüm, die nog dieper inging op het proces van zijn moeizame groei en het navigeren door de wereld als een dove persoon. “Om de man te worden die ik nu ben, moest ik verschillende realisaties maken”, zei hij, waaronder het verschil tussen presentatie en identificatie.

IK LEVEN EN STERF ELKE DAG (2022) VOORTGANG

En door een aantal barrières te doorbreken, Man, die het eerste trans-mannelijke model werd dat in 2018 door IMG werd ondertekend, en campagnes voerde voor Calvin Klein, Gap, American Eagle en Saint Laurent, en een jaar later bekend werd als de stomme superheld Jericho in de tv-serie Titanen, ging vorige maand naar Instagram om een ​​nieuwe samenwerking met Nike aan te kondigen. “Ik heb met hen gesproken over handicaps en had een heleboel verschillende ideeën over manieren waarop sport, beweging en Nike prioriteit zouden kunnen geven aan toegankelijkheid en inclusiviteit”, legt hij uit. De samenwerking kwam tot stand als onderdeel van de BeTrue-campagne van de sportkledinggigant, die tot doel had veilige ruimtes te creëren voor de leden van gemarginaliseerde gemeenschappen, waar ze kunnen “ontdekken wat hun lichaam, hart en geest tot rust en vrede laat voelen”.

continuüm viel me op met zijn rauwe emotionaliteit – hij documenteert ernstig zijn ervaring, verstoken van sensatiezucht en vrij van synthetische plotapparaten die lezers tot empathie manipuleren. “Om heel eerlijk te zijn, ik had niemand om me heen die opgroeide in het centrum van Pennsylvania – een zeer conservatieve stad die niet overeenkwam met wie ik was. Ik identificeer me als trans, doof, joods en Chinees, en daar was geen begeleiding voor”, vertelt hij me. Met een open hart bekent Man zijn ontmoetingen met de wreedheden van de wereld – verkeerd begrepen, gefrustreerd, gaslit. “Ik voelde al deze zware, drastische emoties, maar er was niets om me heen dat echt kon… [validate them]’, herinnert hij zich. “Nu realiseer ik me dat het grotendeels te wijten is aan systemische onderdrukking en de cycli van discriminatie die ik ervoer, omgaan met racisme, transfobie en bekwaamheid…”

Chella Man voor Calvin Klein

“Zijn eigen representatie zijn”, zo bleek, was sine qua non in een medialandschap waar, tot voor kort, de enige mainstream weergave van transgenders karikaturaal of tragisch was omwille van de tragedie – uitbesteed aan blanke, cishet mensen (denk aan , Dallas Buyers Club (2013), en de “briljante”-in-zijn-onwetendheid-puinhoop Het Deense meisje (2015).

Intersectionaliteit zou pas op de schermen van een breder publiek verschijnen tot de bekroonde televisieserie van Ryan Murphy Houding (2018-21), waarin de drag-ball-cultuur van New York, de LGBTQ-subcultuur en de Afro-Amerikaanse en Latino-gemeenschappen werden gecombineerd. “Ik zag geen raamwerk of begeleiding om te navigeren in een wereld die niet geschikt was voor een lichaam als het mijne op de manier waarop ik geluid waarneem en ontvang, op de manier waarop ik niet bezwijk voor het genderbinaire als wit”, legt Man uit. “Dit is het grootste kunstproject van mijn leven geweest.”

CHELLA MAN DOOR ANTONIO YSURSA

Hij gaat in op hoe het ontbreken van een kader hem ertoe heeft aangezet zijn eigen pad en hulpmiddelen te ontwerpen, wat op vele manieren mogelijk was door ontmoetingen en interactie met queer, BIPOC (zwart, inheemse en gekleurde mensen) en gehandicapte gemeenschappen over de hele wereld. wereld. Nu hebben trans, gehandicapte jongeren ten minste één deel van de reguliere vertegenwoordiging in het aangezicht van Titanen‘Jericho.

De kunst van de mens definieert een eigen niche. Zijn composities lijken op die van George Condo, maar dan met de zachte, fijnere en vloeiendere lijnen van Dalí. Veel van zijn werk is diep introspectief: “Veel van mijn werk gaat over wat andere mensen als een kwetsbaarheid beschouwen”, zegt hij. “Ik voel me meer verbonden met het kunstwerk dat eerlijke emotie, perspectief en onthullingen laat zien, maar dat is niet nodig. Ik denk niet dat kunst definieerbaar is.”

En hoe zit het met het potentieel om te genezen? “[Art] laat emoties door mijn lichaam gaan en worden vertaald in externe stukken zonder dat ik ze binnen houd totdat ik verbrand. Het stelt me ​​ook in staat om mezelf uit te drukken als ik de taal of terminologie niet heb om dat te doen”, legt Man uit. “Het mooie aan kunst is dat er geen specifieke manier is waarop iets moet zijn, en zo is mijn bestaan ​​geweest.” In 2021 maakte Man een korte film met de titel De schoonheid van doof zijnwaarin hij vrienden liet zien die zich onder de paraplu van BIPOC-en-doven bevonden.

EEN ZELFPORTRET MET EEN TITEL DIE IK NOOIT ZAL VRIJGEVEN (2022)

De nieuwste curatoriële onderneming van de mens, de Pure vreugde tentoonstelling in de Lower Manhattan’s Gallery 1969, bracht 14 gehandicapte visuele en performancekunstenaars van verschillende leeftijden, rassen en stadia van hun carrière samen.

“De media variëren van beeldhouwkunst, live performance, kunsttekenen, schilderen en videoportretten tot tentoongestelde meubels, fabricage en gevonden voorwerpen”, legt hij uit. “Ik wilde dat er zo’n bereik was, omdat ik vind dat een handicap groot is. Ik wilde dat de smaken van de betrokken artiesten en hun mediumkeuzes dat zouden weerspiegelen.” Man gaat vervolgens dieper in op het thema van de tentoonstelling: “Sommige mensen kozen ervoor om rechtstreeks over de titel te werken, dus het centreert de literaire toon van het woord, geluk en vreugde, [while] anderen maken werk over pijn en lijden met hun handicap. De vreugde in hun werk [becomes] het proces van de schepping zelf, in plaats van een stereotiepe definitie van geluk en vreugde.”

Een van de deelnemers die Man benaderde, was Christine Sun Kim, een in Berlijn woonachtige Amerikaanse beeldend, performance- en geluidskunstenaar. De man kwam Sun Kim tegen, interessant genoeg, toen hij zes jaar geleden naar haar TEDTalk keek. “Ik stond versteld toen ik iemand vond die doof, Aziatisch en een vrouw was – die ik toen identificeerde, [since] Ik wist niet dat er een andere was [way],” hij zegt. “Ik heb jarenlang naar haar werk opgekeken, van een afstand bewonderd en haar aangemoedigd. Toen ontmoetten we elkaar – ik denk dat ik haar ging zien spreken in de Whitney.”

CHELLA MAN DOOR ANTONIO YSURSA

Man volgt momenteel een VR-programma bij The New School in Manhattan, een studiekeuze die verre van incidenteel lijkt. “De meeste mensen denken niet buiten hun ervaringen, tenzij ze daartoe worden gevraagd. Wat als iemand alleen maar een VR-headset opzette en? [emerge in] een simulatie waar ze konden ervaren wat wij [go through]?” De ervaringen die voor een cis, valide persoon gewoon lijken, nemen vaak bepaalde specifieke kenmerken aan voor mensen buiten dat spectrum. Man roept de hulp in van een scenario met een metafysische burrito om het punt te illustreren: “… een burrito bestellen als een dove persoon en je dove identiteit moeten uitleggen en verdedigen, en hen vragen dingen op te schrijven”. Om nog maar te zwijgen van het navigeren door de badkamers als ‘iemand die niet doorgaat als cis. Dat zou niet alleen compassie en empathie oproepen, maar het zou ook perspectief bieden”, voegt hij eraan toe.

Dus hoe pakt hij het werk aan dat hij doet voor onder meer Saint Laurent en Gap? “Ik zie modellenwerk als een vorm van performancekunst,” zegt hij, “Afhankelijk van het werk dat je doet, moet je je lichaam vormen naar [a specific vibe].” De verhalen over de modellenindustrie die lichaamsdysmorfie teweegbrengen, kennen geen einde, soms dankzij het catwalk-equivalent van toneelmoeders à la Yolanda Hadid. “Tot op de dag van vandaag, zelfs na genderbevestigende zorg (topoperatie en het nemen van testosteron), heb ik nog steeds het gevoel dat er dagen zijn dat ik schommel met hoeveel ik contact maak met mijn lichaam”, voegt Man eraan toe. “Ik geloof dat het modelleren me in staat heeft gesteld om meer contact te maken met mijn lichaam omdat ik me er bewust van moest zijn, maar het legde ook absoluut de nadruk op de eurocentrische schoonheidsnormen.” Voor hem is een van de afhaalpunten van dergelijk werk het loslaten van “hoe je afbeelding eruitziet”, omdat modellen alleen (een versie van) controle hebben als ze op de set staan.

CHELLA MAN X PRIVÉBELEID, DE SCHOONHEID VAN DOOF ZIJN

De mens begon zijn transitie in 2017. In ‘Becoming Him’ erkent hij zijn voorrecht om een ​​vermannelijkende hormoontherapie te kunnen krijgen. “Hallo, mijn naam is Chella Man, en dit is mijn stem 34 weken op T”, zegt de montage aan het einde van zijn TED Talk – behalve dat zijn stem dieper en rasperiger werd, straalde zijn gezicht nieuwe hoeveelheden onvervalste vreugde uit met elke week voorbij. En hoewel we nog een lange weg te gaan hebben om universele acceptatie van de ondervertegenwoordigde te bereiken, of het nu gaat om identiteit, status of lichaamsspecifiek, is er troost in perspectief.

“Kijk eens hoe ver we de afgelopen vijf jaar zijn gekomen. Als ik in een andere tijdsperiode in de wereld zou leven, denk ik niet dat ik hier op dezelfde manier zou zijn. Ik denk niet dat ik dit interview zou doen. Ik denk niet dat ik deze galerijshow zou kunnen samenstellen. Dus ik geloof dat de hoop in wezen zal zegevieren en wij zullen zegevieren.”

En dus zijn de manifestaties van Chella nog steeds in uitvoering. Enkele reis.

Related posts

Geef een antwoord